Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai hozzájárulás 2024

2022. május 16.

A gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott gazdálkodó szervezeteknek kötelező az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulás befizetése.

 

Határideje: 2024. március 31.

 

A 2024. január 1-től esedékes díjat a következő bankszámlaszámra szükséges utalni:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – 12100011-10639683 (Gránit Bank)

 

A vállalkozás azonosítása érdekében kérjük, tüntesse fel a befizetésnél a 11-jegyű adószámát.

 

AMENNYIBEN KORÁBBI ÉVEKRE ELMARADÁSA VAN!


Amennyiben az Ön vállalkozásának, illetve az Ön által vezetett vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé kell rendezni.

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara bankszámlaszáma:

OTP Bank 11749008-24923651

 

A közlemény rovatban minden esetben kérjük, tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

Folytatódott a konzultációsorozat az Építési és Közlekedési Minisztérium részvétel

2024. február 2.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara február 1-én konzultációt tartott az Építési és Közlekedési Minisztériummal, majd február 14-én a HIPA és a NIPÜF részvételével szerveztünk Befektetésösztönző Konzultációt. 

 

Együttműködési megállapodás az MFOI-val

2023. december 19.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara december 12-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Kft-vel (MFOI).

Díjátadással egybekötött Gazdasági Konzultáció

2023. október 24.

Az október 12-én a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került Gazdasági konzultáció fő témája Dél-Dunántúl fejlesztése volt. A rendezvény résztvevőit Balogh László polgármester, valamint Cseresnyés Péter Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, majd a részvevők dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosának előadását hallgathatták meg. 

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-Dunántúli Kamarák Szövetsége a Soproni Egyetemmel

2023. június 20.

Az együttműködési megállapodást a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara mellett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron Vármegye, valamint Sopron város Kereskedelmi és Iparkamaráinak elnökei és a Soproni Egyetem rektora írták alá. Az együttműködés célja a kamarák érdekeltségi körébe tartozó szervezetek versenyképességének erősítése az egyetem képzési kínálatának a vállalati igényekhez való igazításával.

 

A Nagykanizsa Kereskedelmi és Iparkamarát Kereskai Péter titkár képviselte az eseményen. 

A fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását kéri a kamara

2023. június 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.

2024. évre vonatkozó egyéni vállalkozói hatósági ellenőrzésekről szóló országos ellenőrzési terv

2024. január 15.

2024. évre vonatkozó egyéni vállalkozói hatósági ellenőrzésekről szóló országos ellenőrzési tervet ajánljuk figelmükbe. A tervben szereplő , kiemelt tevékenységek mellett  bármelyik egyéni vállalkozás is számíthat ellenőrzésre.A hatóság első sorban azt figyeli, hogy az adott gazdasági tevékenység gyakorlásához kapcsolódó, jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik-e, illetve ha képesítéshez kötött tevékenységet folytat, rendben vannak-e a szükséges papírjai az egyéni vállalkozónak.

A Békéltető Testületi eljárások változásai 2024-től

2024. január 15.

A fogyasztók és vállalkozások közötti fogyasztói jogvitákban eljáró békéltető testületek működése 2024-től jelentősen megváltozik, de a felek jogai és a fogyasztók igényérvényesítési lehetőségei nem csorbulnak.

A testületek regionális szervezetté válnak, Zala Vármegye, Vas Vármegye és Győr-Moson-Sopron Vármegye területén lakó fogyasztók ügyeiben 2024-től a győri székhellyel működő békéltető testület jár el. A regionális testület elnevezése: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Békéltető Testület (telefon: +36 96 520 217, e-mail: bekelteto.testulet@gymsmkik.hu).

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum szakképzési tevékenysége

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Nagykanizsán és vonzáskörzetében végzi szakképzési tevékenységét.
A három iskolában nemcsak a tanköteles tanulók sajátíthatják el a különféle szakmákat, hanem felnőttképzés keretében is oktatnak szakmát vagy szakképesítést. Duális képzés keretében arra is lehetőség van, hogy egy vállalkozó a saját dolgozóját segíti szakmához/szakképesítéshez jutni úgy, hogy a szakma/szakképesítés gyakorlati részét maga a vállalkozás biztosítja a dolgozó számára.
Az állam 2020. január 1-től mindenkinek ingyenesen biztosítja az első kettő szakmajegyzékes szakma illetve egy szakképesítés megszerzését.

Duplázás a Széchenyi Kártya Programban

2023. augusztus 23.

2023. augusztus 1-től 1 milliárd Ft összegre emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső határa, és duplájára, 400 millió forintra emelkedik a lízíngkonstrukció keretösszege is.

Módosultak az adókedvezmények igénybevételének szabályai

2023. július 20.

A Magyar Közlöny 2023. évi . évi 105. számában hirdették ki A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt.

GFM tájékoztató a rendkívüli munkavégzés díjazásáról

2023. július 20.

Figyelmükbe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatását a rendkívüli munkavégzés díjazásáról.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által készített tájékoztató anyagot csatoltan találják.

Munkában az árfigyelő rendszer

2023. július 20.

Július első hétvégéjén elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett hozott létre.

Az árfigyelő felületén az első két napban közel kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól.

Segítség a MOHU partner portáljának használatához

2023. július 20.

A MOHU Partner Portál Intézményi hulladékbirtokosok által használt funkciónak használatához oktató videók érhetőek el, melyek a regisztráció, és a szerződéskötés folyamatát mutatják be.

GFM tájékoztató a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kötelezettségekről

2023. július 20.

Megjelent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről.

A GFM által készített tájékoztató anyagot csatoltan olvashatják.

Navracsics Tibor Miniszter Úr a kamarai rendezvényen

2023. szeptember 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2023. szeptember 8-án tartotta immár hagyományossá vált Gazdasági Fórumát a Medgyaszay-házban. A megjelenteket Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

 

Kamaránk megtartotta évzáró elnökségi ülését

2023. december 19.

December 11-én tartotta évzáró elnökségi ülését Kamaránk elnöksége.

Dr. Polay József elnök beszámolt az elnökségnek az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről és minisztériumokkal folytatott 2023-as konzultáció-sorozat tapasztalatairól, illetve a tárgyalások jövőbeli folytatásáról.  Ismertette a jövőbeli pályázati lehetőségeket és az azokkal kapcsolatos tárgyalások tapasztalatait.

Kereskai Péter titkár ismertette a Kamara jelenlegi pénzügyi helyzetét és a várható évzárást.

Végül az elnökség elfogadta a kitüntetési javaslatokat, mely elismeréseket Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024 elején ad át a vállalkozásoknak. 

Magyar Vállalkozók Napja

2023. december 1.

Az MKIK és a területi kamarák a vállalkozások érdekében megvalósult javaslatai

2023. március 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – a területi kamarákkal szoros együttműködésben – a vállalkozások érdekeit képviseli a döntéshozók, a kormányzat irányába, azok érvényesítésén dolgozik. 
Ismerje meg a kamara érdekérvényesítési eredményeit 2022 és 2023 elejére vonatkozóan!

Vállalkozások figyelmébe! Változás a Békéltető Testületi eljárásoknál

2024. január 16.

Vállalkozások tájékoztatási kötelezettsége a Békéltető Testülethez való fordulással kapcsolatban 2024. január elsejétől.

Üzleti7 Magazin

2024. január 15.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti7 magazinja, melyben megtalálják a EuroSkills Gdansk 2023 versennyel kapcsolatos interjúkat, továbbá tájékozódhatnak a szakképzés, duális képzés aktualitásairól.

A lapot digitális formában is elolvashatják vagy letölthetik az alábbi felületről:

https://mkik.hu/.../U72023decOK_2023-12-13_08-01-11.html

Január 1-től változott az agrárkamarai törvény, ami sok társas vállalkozást is érint

2024. január 8.

2024. január 1-jén lépett hatályba az a módosítás, mely a cégek agrárkamarai tagsága keletkezését módosítja, kiterjesztve ezzel a tagságra kötelezettek körét.

Mestervizsgára felkészítő képzés és vizsga - Kereskedő

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Központja mestervizsgára felkészítő képzést és vizsgát szervez Kereskedő szakmában, állami támogatással.

Belépési feltételek:

5 év kereskedelemben szerzett gyakorlat, valamint szakmai végzettség kereskedő, eladó szakmában.

Idén is átadtuk az Egyetemi Kamarai Díjat

2023. július 20.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége idén Pintér Milán mérnökinformatikus végzős hallgatónak ítélte oda az „Egyetemi Kamarai Díjat”.

A díjat a kamara 2014 óta a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a legjobb tanulmányi eredményt elért, végzős, nagykanizsai lakosú informatikus vagy mérnök hallgatója részére ítéli oda. A kitüntetést Kereskai Péter, a kamara titkára adta át az ünnepségen.

 

Új törvény az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében

2023. július 20.

A módosító törvény elsősorban a békéltető testületekre vonatkozóan hoz új rendelkezést: segíti, hogy alapvetően online módon folytassák le a békéltető testületi eljárásokat, illetve egyes esetekben lehetővé teszi, hogy azon esetben is kötelezést tartalmazó határozatot hozzon a testület, ha a bepanaszolt vállalkozás nem tett ún. alávetési nyilatkozatot.

79 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén innovációs pályázatokra

2023. július 20.

Magyarország új innovációs stratégiája, a Neumann János Program fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll. E program megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi Programstratégiája.

Ennek keretében idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására.

Felhívás az NTAK regisztráció kiegészítésével kapcsolatban

2023. július 20.

Az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, ki kell egészíteni a vendéglátásból származó bevételi adattal a regisztrációt!

A kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége 2023. július 1-jével szakaszosan indult el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

Tárgyalási álláspontot fogadott el az EU Tanács a kritikus fontosságú nyersanyagokkal kapcsolatban

2023. július 20.

Az EU Tanács 2023. június 30-án elfogadta álláspontját a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozásáról szóló rendeletjavaslatról, vagyis a kritikus nyersanyagokról szóló törvényről.