Üdvözöljük a

Együttműködési megállapodás az MFOI-val

honlapján!

-

Együttműködési megállapodás az MFOI-val

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. december 19.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara december 12-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Kft-vel (MFOI).

Dr. Polay József elnök elmondta, hogy az összefogással a város elgondolkodhat a jövőbeni lehetőségeiről, hiszen az MFOI olyan helyzetben van, hogy segíthet a tervek kidolgozásában. Miután Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszterrel szintén aláírtuk az együttműködési nyilatkozatot, megállapodtunk, hogy segítik a térség fejlődését. Ennek alapján a kamara kidolgozott egy fejlesztési koncepciót, melynek segítője az iroda. Ez a szervezet segítheti a kamarához tartozó vállalkozásokat különféle közvetlen és közvetett pályázatokon vehessenek részt.

Elsőként kaphatunk információt ezekről, egymás honlapján közzétesszük az információkat, illetve akár a speciális, egyedi igényeket együtt tudjuk kezelni. Szervezünk éves összejöveteleket, ahol az MFOI munkatársai tájékoztatnak, tanácsokat adnak és segítenek. Összefogásra és együttműködésre van szükség, ez a megállapodásból mindegyik fél számára kedvező. A jövőben egyfajta hálót szeretnénk a város fölé kialakítani, melynek csúcsvezető szerep jutna a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumnak. Sőt a határokon átnyúló projektekben is próbálunk részt venni.

 

Dr. Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője elmondta, hogy jövő év elején belekezdenek egy új megközelítésbe a területfejlesztés tekintetében.

Ez a látásmód számol a nemzetközi kapcsolatrendszerrel és felismeri a valós igényeket. Az iroda feladatköre elsősorban a közvetlen Európai Uniós forrásokra terjed ki, de emellett számos olyan területfejlesztési funkciót, többletfeladatot kapnak az új időszakban, ami által hozzájárulhatnak a tervezéshez. Nagykanizsának olyan koncepciót kell előterjeszteni, ami megvalósítható, térségi, gyakorlati alapú, funkcionális, tehát képes betölteni a célját. Az lenne a cél, hogy az európai kapcsolatrendszer behozásával válhasson versenyképessé a dél-zalai város. Szeretnénk Európa vérkeringésébe bekapcsolni a teljes térséget és ehhez megtesszük az első lépést a kontraktus aláírásával.